De Week van Nieuw Maastricht
De Week van Nieuw Maastricht

DE WEEK VAN NIEUW MAASTRICHT

Om nieuwe stedelijke ontwikkelingen en creatieve ideeën onder de aandacht te brengen organiseerde Maastricht-LAB De Week van Nieuw Maastricht (#WNM16) van 30 mei t/m 4 juni 2016. Zes dagen lang organiseerde het Maastricht-LAB in samenwerking met diverse partners in de stad o.a. workshops, rondleidingen, debatten, lezingen en netwerkevents. Op deze pagina vindt u meer informatie van de diverse events die destijds hebben plaastgevonden.

PROGRAMMA


(Click voor de volledige PDF)

Maandag 30 mei: architectuur, stedenbouw en publieke ruimte

De Week van Nieuw Maastricht wordt officieel geopend bij de Brasserie Tapijn. Onder het genot van een ontbijtje krijgt u voldoende gelegenheid om met overige tafelgasten in gesprek te gaan. Daarnaast geven wij het woord aan o.a. de volgende sprekers:
– Wethouder Gerdo van Grootheest opent de week officieel en schetst zijn perspectief op nieuwe stadsontwikkeling in Maastricht
– Ronald Wilmes, Hoofd Vastgoed van de Universiteit Maastricht, deelt zijn visie over stadsontwikkeling en de rol van de universiteit in dit proces
– Erik Schotte (LIAG architecten) als verantwoordelijk architect over de transformatie van en het toekomstige ontwerp voor de Tapijnkazerne

Door: Maastricht-LAB
Locatie: Brasserie Tapijn, Tapijnkazerne
Tijd: 08.00 – 10.00 uur (inloop vanaf 07.45 uur)
Deelname: maximaal 100 deelnemers. Aanmelden is verplicht en kan hier.

Op uitnodiging van Maastricht-LAB presenteren SoAP en de Van Eyck Academie in samenwerking met Studio Stad een onderzoek naar de performativiteit van het Charles Eyckpark in Maastricht. Deelnemende kunstenaars ontwikkelen binnen Performing Space een artistieke interventie op locatie en bieden zo reflectie op de publieke ruimte vanuit de beeldende kunst, theater, performance en architectuur.

Choreograaf Benjamin Vandewalle gaat dit onderzoek aan samen met architectuur studenten van de RWTH Aken. Wat leeft op de route tussen het Bonnefantenmuseum en Plein 1992? Wie zijn de gebruikers? En hoe kan deze plek zich verder ontwikkelen? Performing Space is een initiatief van SoAP en Van Eyck Mirror in samenwerking met Maastricht Academy of Architecture, de Hubert van Eyck Academie, Studio Stad en Maastricht University.

Door: o.a. SoAP en Van Eyck Mirror
Locatie: Charles Eyckpark (Ceramique).
Tijd: 16.00 – 17.00 uur
Deelname: gratis!

Elke dag gaat tafelvoorzitter George Vogelaar, naar het voorbeeld van De Wereld Draait Door, in gesprek met tafelgasten en het publiek over het thema van de dag. Thema maandag 30 mei: architectuur, stedenbouw en openbare ruimte.

De ruimtelijke vormgeving van de stad verandert. In steden als Maastricht is minder behoefte aan nieuwbouw en er zijn meer ‘stadmakers’ die een rol pakken in de ruimtelijke vormgeving en ontwikkeling van de stad. Wat zijn de meest recente ontwikkelingen in de architectuur en stedenbouw anno 2016? Hoe kunnen lokale stadmakers en kleinschalige initiatieven een blijvende rol spelen, nu de economie weer lijkt aan te trekken en gebiedsontwikkelingen weer makkelijker van de grond komen? Welke rol speelt de architect in dit geheel?

Gasten: Rudy Stroink (eigenaar/directeur Dutch Spring en voormalig eigenaar/directeur TCN), Ruud de Wit (journalist en vastgoedadviseur), Tim Prins (architect en decaan Stad.Academie), Marente de Moor (auteur) en Eric Geurts (gedeputeerde stedelijke ontwikkeling van de Provincie Limburg).

Door: Maastricht-LAB
Locatie: Brandweer, Capucijnenstraat 21 Maastricht.
Tijd: 18.00 – 19.00 uur (inloop vanaf 17.30 uur)
Deelname: gratis! Loop binnen, bestel een drankje, voer met ons het gesprek.

Architectuurcentrum TOPOS Maastricht organiseert een rondleiding op de bouwplaats van het nieuwe filmhuis Lumière. Deze rondleiding wordt begeleid door de betrokken architecten: Joost Wetzel (JHK architecten) en Cor Bouwstra (Verlaan en Bouwstra Architecten).

Deelname is gratis maar er zijn maximaal 40 plekken beschikbaar. Graag aanmelden via n.nelissen@xs4all.nl.

Door: Architectuurcentrum TOPOS Maastricht
Locatie: Bouwplaats Filmhuis Lumière (aan het Bassin)
Tijd: 20.00 – 21.30 uur
Deelname: gratis maar aanmelden n.nelissen@xs4all.nl (max. 40 deelnemers).

Dinsdag 31 mei: nieuwe winkel- en horecaconcepten

Maastricht Academy of Fine Arts and Design (MAFAD) en Maastricht-LAB organiseren samen een interactieve workshop over het genereren van nieuwe inzichten op het gebied van werken in ateliers en temporary spaces. Studenten van de MAFAD gaan in gesprek met diverse experts en creatieve ondernemers over de kansen voor jonge makers en designers in het tijdelijk gebruik van leegstaande panden in Maastricht. O.a. Christiaan Kastrop, initiatiefnemer van TEMPORAMA (tijdelijke invulling van de voormalige V&D), deelt zijn ervaringen over het realiseren van nieuwe tijdelijke concepten en creatief ondernemerschap.

Door: Maastricht Academy of Fine Arts and Design en Maastricht-LAB
Locatie: diverse locaties o.a. @MAFAD, Herdenkingplein 12 en @voormalige V&D, Grote Staat 5-15
Tijd: 10.00 – 14.30 uur
Deelname: op uitnodiging.

TEMPORAMA zorgt als (s)pacemaker in het pand van de voormalige V&D voor een tijdelijke impuls in de Grote Staat. Het Maastricht-LAB is partner in dit project. Op 31 mei organiseert het Maastricht-LAB een VIP meeting samen met initiatiefnemer Christiaan Kastrop: creatief ondernemer actief in de (Eu)regio.

TEMPORAMA is afgeleid van het concept TEMPORARY LANE of Tijdelijke Winkelstraat: een Euregionaal project dat zich richt op het revitaliseren van leegstaande panden. Niet met één popup, wel door een aaneenschakeling van verschillende tijdelijke winkels en concepten. Het effect is dat van een stedelijke defibrillator: een positieve impuls om het (tijdelijke) hartfalen in de straat te verhelpen en de doorstroom opnieuw op peil te krijgen.

Door: Christiaan Kastrop en Maastricht-LAB
Locatie: voormalige V&D, Grote Staat 5-15
Tijd: 15.00 – 16.30 uur
Deelname: op uitnodiging.
Meer info: Temporary Lane en Maastricht-LAB

Elke dag gaat tafelvoorzitter George Vogelaar, naar het voorbeeld van De Wereld Draait Door, in gesprek met tafelgasten en het publiek over het thema van de dag. Thema dinsdag 31 mei: nieuwe winkel- en horecaconcepten.

Het winkellandschap anno 2016 is aan het veranderen. Grote winkelketens als de V&D vallen om, nieuwe ketens zoals de Primark groeien, maar ook kleine en tijdelijke winkelconcepten zijn populair. Ook het mixen van functies zoals een winkel, atelier en/of horecavoorziening wordt steeds populairder. Welke ontwikkelingen zijn op dit moment aan de orde van de dag? Zijn tijdelijke pop-up winkels een meerwaarde voor de duurzame ontwikkeling van een winkelstad? Of dreigt het winkelaanbod steeds vluchtiger en daarmee onherkenbaarder te worden?

Gasten: Pim van de Berg (adviseur en DNA verkenner van steden en merken), Christiaan Kastrop (creatief ondernemer en initiatiefnemer Temporary Lane), Nick van Aalst (oprichter en mede-eigenaar Hutspot), Dave Beks (oprichter en eigenaar BaggyBoys) en Wido Smeets (oprichter en hoofdredacteur Zuiderlucht).

Door: Maastricht-LAB
Locatie: Brandweer, Capucijnenstraat 21 Maastricht.
Tijd: 18.00 – 19.00 uur (inloop vanaf 17.30 uur)
Deelname: gratis! Loop binnen, bestel een drankje, voer met ons het gesprek.

Het Maastricht-LAB organiseert op dinsdag 31 mei een debat over de toekomst van winkelen. Ontwikkelingen in het bestaande winkellandschap en specifiek uit Maastricht worden gespiegeld aan voorbeelden elders uit het land. Hoe ziet de toekomst van winkelen eruit? En waar kan Maastricht zich in onderscheiden? Debatleider is Rupert Parker Brady.

Gasten: Paul ten haaf (Centrum Management Maastricht), Nel de Jager (straatmanager Haarlemmerbuurt), Francoise Oostwegel (productdesigner en eigenaar Çedille by Francoise Oostwegel) en Caroline de Jager (pop-up Queen van Nederland).

Door: Maastricht-LAB
Locatie: Voormalige V&D, Grote Staat 5-15 Tijd: 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur)
Deelname: gratis!

Woensdag 1 juni: de groene stad

Operatie Steenbreek Maastricht is een initiatief van Carijn Beumer, onderzoeker aan de Universiteit Maastricht. Doel van Operatie Steenbreek is om bewoners en eigenaren te enthousiasmeren om hun tuinen te ontstenen en te vergroenen. Het Maastricht-LAB is partner in dit project.

Op woensdag 1 juni organiseert Operatie Steenbreek Maastricht in samenwerking met het CNME, Servatius en bewoners een workshop ‘makkelijk groen’. Tijdens deze workshop leert u hoe u in één middag de basis legt voor een eenvoudig te onderhouden groene tuin. Na een korte inleiding gaan we direct aan de slag!

Deelname is gratis maar graag aanmelden via driessen@cnme.nl.

Door: Operatie Steenbreek Maastricht, Maastricht-LAB en CNME
Locatie: Burgemeestersplein 2
Tijd: 16.00 – 18.30 uur (inloop vanaf 15.45 uur)
Deelname: gratis maar aanmelden via driessen@cnme.nl.

Het Maastricht-LAB organiseert in samenwerking met diverse lokale ondernemers een uitgebreide bloggers- en vloggerstour door Maastricht. Ruim 30 bloggers uit binnen- en buitenland bezoeken Maastricht en ontdekken verborgen pareltjes en creatieve ondernemers die Maastricht zo aantrekkelijk maken voor bewoners, bezoekers én ondernemers. De herbestemming van de vele monumentale gebouwen in Maastricht loopt als een rode draad door het programma heen. Deze tour is besloten, maar de ervaringen en verhalen van de deelnemers volgen uiteraard zo snel mogelijk!De bloggers- en vloggers tour start op woensdagavond 1 juni en eindigt donderdagmiddag 2 juni.

Door: Maastricht-LAB en lokale ondernemers
Tijd: 17.00 – 21.00 uur
Deelname: besloten tour.

Elke dag gaat tafelvoorzitter George Vogelaar, naar het voorbeeld van De Wereld Draait Door, in gesprek met tafelgasten en het publiek over het thema van de dag. Thema woensdag 1 juni: de groene stad.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat meer groen in de stad bijdraagt aan de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van steden. Zo schreef Charles Montgomery in zijn boek ‘Happy City’ dat veel en diverse vormen van groen mensen zelfs gelukkiger maakt. Niet alleen door grote parken en groene landschappen, maar ook door de aanwezigheid van kleinschalig groen in de stad zoals groene gevels en groene tuinen. Waarom is groen eigenlijk zo belangrijk voor een stad? En hoe zorgen we dat Maastricht nog groener wordt?

Gasten: Tanja Schell (geurarchitect en oprichter GEURLAB), Egbert Roozen (directeur branchevereniging VHG en bestuurslid van De Groene Stad), Gerdo van Grootheest (wethouder ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Maastricht), Joren van Dijk (omgevingspsycholoog) en Govert Derix (filosoof, adviseur en schrijver).

Door: Maastricht-LAB
Locatie: Brandweer, Capucijnenstraat 21 Maastricht.
Tijd: 18.00 – 19.00 uur (inloop vanaf 17.30 uur)
Deelname: gratis! Loop binnen, bestel een drankje, voer met ons het gesprek.

Natuur betekent ‘datgene wat constant geboren wordt’. Ook de stad wordt steeds opnieuw geboren. In een bevlogen lezing schetst filosoof en schrijver Govert Derix de uitdagingen van een eigentijdse stadsnatuur, toegesneden op de Maastrichtse situatie. Hoe kan stadsnatuur geboren worden door te luisteren naar de stem van de natuur die ook de stem is van burgers?

Govert Derix is bekend van romans als Gods Geschenk, Sterrenmoord en De sjamaan van Sevilla en columns in Dagblad de Limburger. Voor het Ministerie van Economische Zaken (InnovatieNetwerk) schreef hij Testament van Terra, over de omslag van ‘natuurvergetenheid’ naar meer betrokkenheid van burgers bij natuur.

Door: IVN Maastricht en Maastricht-LAB
Locatie: Gebouw Z, Tapijnkazerne
Tijd: 20.00 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.45 uur)
Deelname: gratis!
Meer info op www.govertderix.com.

Donderdag 2 juni: leegstand en herbestemming

Het Maastricht-LAB organiseert in samenwerking met diverse lokale ondernemers een uitgebreide bloggers- en vloggerstour door Maastricht. Ruim 30 bloggers uit binnen- en buitenland bezoeken Maastricht en ontdekken verborgen pareltjes en creatieve ondernemers die Maastricht zo aantrekkelijk maken voor bewoners, bezoekers én ondernemers. De herbestemming van de vele monumentale gebouwen in Maastricht loopt als een rode draad door het programma heen. Deze tour is besloten, maar de ervaringen en verhalen van de deelnemers volgen uiteraard zo snel mogelijk!De bloggers- en vloggers tour start op woensdagavond 1 juni en eindigt donderdagmiddag 2 juni.

Door: Maastricht-LAB en lokale ondernemers
Tijd: 08.00 – 17.00 uur
Deelname: besloten tour.

Elke dag gaat tafelvoorzitter George Vogelaar, naar het voorbeeld van De Wereld Draait Door, in gesprek met tafelgasten en het publiek over het thema van de dag. Thema donderdag 2 juni: leegstand en herbestemming.

Maastricht heeft een rijke historie als het gaat over leegstand en herbestemming van leegstaande, monumentale panden. Bekende voorbeelden als de Dominicanenkerk en het Kruisherenhotel zijn wereldbekende voorbeelden van hoe je karakteristieke panden die hun functie hebben verloren, weer nieuw leven in kan blazen. Anno 2016 heeft Maastricht meer lege panden dan functies en programma om deze te vullen. Steeds meer kantoren, kerken, winkels en gemeenschapshuizen staan leeg. Welke kansen liggen er in Maastricht om hier creatief mee om te gaan? En van welke goede strategieën en voorbeelden kan Maastricht leren?

Gasten: Mariek en Bas de Laat (nieuwe eigenaren Lambertuskerk Maastricht), Jos Gadet hoofdplanoloog gemeente Amsterdam, stadsgeograaf en publicist) en Anita Bastiaans (Hood van Radar in Maastricht en tevens oprichter van Athos Eet-Maakt-Doet).

Door: Maastricht-LAB
Locatie: Brandweer, Capucijnenstraat 21 Maastricht.
Tijd: 18.00 – 19.00 uur (inloop vanaf 17.30 uur)
Deelname: gratis! Loop binnen, bestel een drankje, voer met ons het gesprek.

Je komt niet meer om het succes van Wyck heen. Van het station tot aan de St. Servaasbrug is de charme van de oude binnenstad aangevuld met nieuwe hotelconcepten, pop-ups, hippe mode boutiques. Zelfs de recessie heeft de geliefde wijk niet klein gekregen. Maar er is wel degelijk iets veranderd: de ruimtevraag van retail is veranderd, versneld. Nee, weinig leegstand, maar ook Wyck heeft te maken met een hoge circulatie tussen opening en uitverkoop. Dat heeft mede te maken met de ontstane belevingseconomie. Wat is nodig om te voorkomen dat het succes van Wyck geen handicap wordt voor vernieuwing?

De dialoog wordt georganiseerd in het kader van Module 4 van de Stad.Academie in samenwerking met Ruijters BV. Met hoogleraar Piet Eicholtz als interviewer delen ervaringsdeskundigen hun visie op wijk- en vastgoedontwikkeling om gezamenlijk na te denken over hoe het succes van Wyck geen gevaar wordt voor de toekomst.

Door: Stad.Academie en Ruijters BV
Locatie: Wycker Bazaar, Wyckergrachtstraat 32
Tijd: 19.30 – 21.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Deelname: gratis!

Vrijdag 3 juni: stadslabs

Het Maastricht-LAB is onderdeel van een nationaal kennisnetwerk van Stadslabs. Dit netwerk is opgericht door het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie. Daarnaast is het Maastricht-LAB ook onderdeel van een internationaal onderzoeksproject naar stadslabs: URB@Exp.

Tijdens deze bijeenkomst worden lessen en ervaringen vanuit verschillende stadslabs uit Nederland en Europa met elkaar gedeeld en vergeleken.

Door: Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie, ICIS/ UM en Maastricht-LAB
Locatie: Caracola, President Rooseveltlaan 213 Maastricht
Tijd: 10.00 – 14.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur)
Deelname: op uitnodiging voor diverse stadslabs in Nederland en Europa.
Meer informatie: URB@Exp

Fiets mee tijdens de LAB-safari en ontdek diverse stedelijke projecten en gebiedsontwikkelingen in Maastricht. We bezoeken zowel projecten waar het Maastricht-LAB bij betrokken is alsook grote gebiedsontwikkeling als De Groene Loper en het Sphinxkwartier. Benieuwd naar de verhalen achter deze ontwikkelingen? En op welke wijze deze projecten tot stand zijn gekomen? Kom dan op de fiets naar Caracola, waar we onze fietstocht starten!

Door: Maastricht-LAB en Pakhuis de Zwijger (Amsterdam)
Locatie: start vanaf Caracola: President Rooseveltlaan 213 Maastricht
Tijd: 14.00 – 17.00 uur
Deelname: gratis! Sluit aan op de startlocatie: Caracola.
Opmerking: kom met de fiets!

Elke dag gaat tafelvoorzitter George Vogelaar, naar het voorbeeld van De Wereld Draait Door, in gesprek met tafelgasten en het publiek over het thema van de dag. Thema vrijdag 3 juni: leegstand en herbestemming.

In steeds meer steden worden stadslabs opgericht, om te experimenteren met nieuwe vormen van stadsontwikkeling en/of duurzaamheidsvraagstukken. Ook Maastricht heeft sinds 2012 een eigen stadslab: het Maastricht-LAB. Sindsdien worden diverse projecten en experimenten opgepakt samen met initiatiefnemers en partners uit de stad. Maar wat is eigenlijk het belang van een stadslab voor een stad? Welke doelen worden er gesteld en welke opgaven zijn geschikt om op te pakken? En wat kan Maastricht leren van andere stadslabs in Nederland en Europa?

Gasten: Maurice Hermans (medeoprichter Betawerk en schrijver/ onderzoeker De Antistad), Frank Strolenberg (programmamanager Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Saskia Beer (oprichter TransformCity), Nicole Rijkens (medeoprichter bureau Pantopicon en ‘grenswerker’) en Gerdo van Grootheest (wethouder ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Maastricht).

Door: Maastricht-LAB
Locatie: Brandweer, Capucijnenstraat 21 Maastricht.
Tijd: 18.00 – 19.00 uur (inloop vanaf 17.30 uur)
Deelname: gratis! Loop binnen, bestel een drankje, voer met ons het gesprek.

Ter afsluiting van de week organiseert het Maastricht-LAB op vrijdagavond een afsluitfeestje voor iedereen die de Week van Nieuw Maastricht heeft bezocht. Alle verschillende partners, netwerken en betrokken mensen komen op die avond bij elkaar om te vieren dat Maastricht volop in ontwikkeling is. Voetjes van de vloer!

LET OP! Bij elke activiteit tijdens de week kun je een polsbandje krijgen. Bewaar dit goed, want op vertoon van deze bandjes heb je gratis toegang tot het feest!

Door: Maastricht-LAB
Locatie: Rebelle, Kesselskade 43
Tijd: 20.00 – 01.00 uur
Deelname: op vertoon van #WNM16 polsbandje.

Zaterdag 4 juni: open stad

Let your eyes be surprised by contemporary creations, your mind be inspired by discovering new places, and yourself be energized by the artists & designers you will meet. Join the Emerging Art & Design Tour, during de Week van nieuw Maastricht and enrich yourself with a taste of Maastricht’s contemporary art scene! Take the chance to connect with talented professionals, see art creations exhibited for the first time and enter into artists’ studios.

This time, you will discover the Bassin area and the ceramic worlds of Vormstof with their special method of processing. Climb up the Eiffel Gebouw (Sphinx) to meet young photographer Joris Hilterman and his very unique cameras. By following the threads we will visit Strikks, a design studio for knitwear and knitted products, surrounded by the industrial atmosphere of De Brandeweer . A great journey to discover Maastricht’s talent and share knowledge and inspiration with them, Join in!

Door: The Artist and the Others
Locatie: Start bij Fontein, Bassin
Tijd: 11.00 – 12.30 uur (verzamelen vanaf 10.45 uur)
Deelname: Gratis! Aanmelden via dit formulier.

Kom alles te weten over het verleden, het heden en de toekomst van het Sphinxkwartier in Maastricht. Zaterdagmiddag 4 juni tussen 13.00 en 17.15 worden architectonische kennis en performatieve beleving bij elkaar gebracht tijdens de zogenaamde Walhallatour. Deze tour is voor het Sphinxkwartier ontwikkeld als onderdeel van de Week van het Nieuwe Maastricht en biedt inzicht in de nieuwe krachten en coalities die spelen in dit herbestemmingsgebied. Nu dit postindustriële gedeelte van de stad langzaam ontwaakt en transformeert, staan de performativiteit van zowel mens als gebied centraal. 

Met medewerking van o.a. dichter Maarten van den Berg, zangeressen/ performers Daniela Bernoulli en Nina Willems, danser Sjoerd Vreugdenhil en het CNME. Dus wandel mee en kom alles te weten wat je altijd al wilde weten over het Sphinxkwartier, maar nooit durfde te vragen…De start van de tour door het Sphinxkwartier is bij Bureau Europa, platform voor architectuur en design.

Door: Bureau Europa
Locatie: Timmerfabriek, Boschstraat 9
Tijd: 11.00 – 12.30 uur (verzamelen vanaf 10.45 uur)
Deelname: kosten €7,50 (incl. hapje & drankje) / aanmelden via s.meuleman@bureau-europa.nl (ovv Walhallatour). Max. 40 deelnemers!

Op uitnodiging van Maastricht-LAB presenteren SoAP en de Van Eyck Academie in samenwerking met Studio Stad een onderzoek naar de performativiteit van het Charles Eyckpark in Maastricht. Deelnemende kunstenaars ontwikkelen binnen Performing Space een artistieke interventie op locatie en bieden zo reflectie op de publieke ruimte vanuit de beeldende kunst, theater, performance en architectuur. Performing Space is een initiatief van SoAP en Van Eyck Mirror in samenwerking met Maastricht Academy of Architecture, de Hubert van Eyck Academie, Studio Stad en Maastricht University.

Performing space start op maandag 30 mei. Op zaterdag 4 juni worden de eerste resultaten gepresenteerd aan geïnteresseerd publiek.

Door: o.a. SoAP en Van Eyck Mirror
Locatie: Charles Eyckpark (Ceramique)
Tijd: 17.30 – 19.00 uur
Deelname: Gratis!

 

Maastricht: stad in ontwikkeling!

Maastricht is een stad die continu in ontwikkeling is. Vroeger, nu en in de toekomst. Een stad van meer dan 2000 jaar oud met een rijke historie van stadsontwikkeling en herbestemming. Maar de wereld verandert in een hoog tempo.

De tijd van grootschalige gebiedsontwikkeling en masterplannen is voorbij. Bovendien zijn er naast de gemeente en projectontwikkelaars steeds meer organisaties en individuen die samen de stad maken. Er ontstaan nieuwe vormen van stadsontwikkeling, met ruimte voor kleinschalige initiatieven van creatieve ondernemers en stadmakers. Grote opgaven voor Maastricht liggen in de gebiedsontwikkelingen van o.a. het Sphinxkwartier, de Groene Loper en Tapijn. Maar juist ook de kleinere initiatieven in de stad zijn van groot belang voor de aantrekkelijkheid van Maastricht: de culturele broedplaatsen, de tijdelijke parken en de creatieve winkelconcepten.

De Week van Nieuw Maastricht is georganiseerd om deze ontwikkelingen zichtbaar en bespreekbaar te maken. Een moment om aandacht te geven aan alle plekken en mensen in de stad die een bijdrage leveren aan de aantrekkelijkheid van Maastricht. Een week waarin bewoners en bezoekers van Maastricht verborgen pareltjes en inspirerende plekken kunnen ontdekken. Een week waarin creatieve ondernemers het podium krijgen en experimenten worden gelanceerd. En een week waarin we samen het gesprek voeren over de stedelijke ontwikkeling van Maastricht.

Programma #WNM16: doe mee, ontdek & deel

De week bestond uit een gevarieerd aanbod van activiteiten. Elke dag stond in het teken van een thema in relatie tot stedelijke ontwikkeling. Voorbeelden van thema’s zijn architectuur en stedenbouw, creatieve winkel- en horecaconcepten en leegstand en herbestemming. Sommige activiteiten overdag werden voor een specifieke doelgroep georganiseerd, zoals een internationale bloggers- en vloggerstour op donderdag 2 juni en een werkcongres over stadslabs op vrijdag 3 juni.

Van maandag t/m vrijdag organiseerde het Maastricht-LAB elke dag vanaf 17.30 uur een LAB-Café in de Brandweer. Tijdens het LAB-Café ging tafelvoorzitter George Vogelaar in gesprek met tafelgasten en het publiek over het thema van de dag en boog zich over de vraag hoe we van Maastricht een nog aantrekkelijkere stad kunnen maken.